Southbank Place

  • LocationLondon, United Kingdom
  • Completion2019
  • ClientCanary Wharf Group
  • Main ContractorCanary Wharf Contractors
  • ArchitectKohn Pederson Fox (Canopy), Squire and Partners (Link Bridges)
  • Executive ArchitectAdamson Associates
  • EngineerWSP
  • Facade EngineerFMDC

Share this post

Southbank Place in London, United Kingdom is a large urban development project, led by the Canary Wharf Group in the Southbank area of London, adjacent to Waterloo station surrounding the site of the historical Shell corporate headquarters. The overall scheme involves multiple residential and commercial buildings in addition to landscaping and public realm improvements. Waagner Biro’s scope of works on this project was to design and build an articulated steel and glass canopy over part of the public forming a main entry into Southbank Place, in addition to two Link Bridges, connecting the existing, historic Shell Tower to a new building. The canopy has LED lighting and aluminium articulated feature fins integrated into the structure, in addition to electric wiring throughout. It also has a fully concealed gutter and downpipe system integrated within the bespoke steel structure. The canopy structure and glazing is designed for walk on loads, to allow for maintenance and cleaning safely and efficiently. The 18m long link bridges were both manufactured, glazed and clad off-site, including electrical, M&E and lighting before being delivered to site using oversized special transport and lifted into place and installed on site using a 500t crane over a single weekend. The bridges were designed to accommodate gravitational loads in addition to sway and rotation from differential movement of both buildings (which can move independently from each other).